Доброволчество

Доброволчество

Съчетаването на двата принципа – доброволност и хуманност е заложено в генезиса на Червенокръсткото движение. Доброволността предполага безкористност и като такава е еманация на хуманността.
За реализацията им в реалния живот са необходими договорености, правила и норми в духа на мисълта на Робер Шуман (автор на проекта за Обединена Европа), че „нищо не е възможно без доброволността и нищо не е трайно без институциите“.

Доброволчеството в Българския Червен кръст: 

 • се мотивира от свободната воля и желание на личността, а не от стремеж за материални или финансови облаги или от външен (социален, икономически или политически) натиск;
 • цели да облагодетелства уязвимите хора и техните общности, в съответствие с фундаменталните принципи на Червения кръст и Червения полумесец;
 • се организира от официални представители на Българския червен кръст.

Стратегия за развитие на доброволчеството в Кърджали
Формуляр за регистрация
(Натиснете за изтегляне)

Кой може да бъде доброволец?

          Доброволец на БЧК може да бъде всеки, без разлика на раса, пол, религия, социално положение и политически възгледи, който действа в съответствие с основните принципи и Етичния кодекс на Червения Кръст.
Доброволците на Българския Младежки Червен кръст (БМЧК) са на възраст между 14 и 35 години.
Доброволецът на БЧК/БМЧК работи епизодично или постоянно за организацията.

Етичен кодекс (натиснете за изтегляне)

Доброволецът на БЧК/БМЧК е: 
 • доброволец, предоставящ различни социални услуги;
 • доброволец-ръководител;
 • доброволец-експерт или съветник;
 • доброволец-администратор;
 • доброволец-фондонабирач;
 • доброволец-застъпник.

Как се става доброволец на Българския Червен кръст?

 

 

Актуални събития

октомври 2016- Екип 254

Деветнадесет доброволки от „Екип 254“на ОС на БЧК и 16 членове от дружеството на БЧК при фирма „Артекс България“ ЕООД -Кърджали участваха в изнесен обучителен семинар по Първа психологическа помощ и подкрепа при бедствен стрес в с.Баня, община Панагюрище.

Обучението бе открито с презентация, посветена на 2016 -Европейската година за борба с насилието над жени. Водещи лектори по отделните теми бяха Златка Лапанова – психолог и доброволец на ЧК и Пламен Латунов – специалист МБ в Секретариата на ОС на БЧК. Разгледаните теми, подкрепени с казуси и ролеви игри по групи, допринесоха за активното включване и на членовете от „Артекс България“, за които обучението, освен интерес, предизвика и много емоции. Анкетите за обратна връзка показаха сто процентова удовлетвореност на участниците от свършеното от тях и за тях в дните на семинара. Отлична е и оценката, дадена за водещите на обучението.

В организационен и емоционален план участниците бяха заредени от приятелската среща с доброволците на Общинската организация на БЧК – Панагюрище, начело с председателят й Павлина Дундарова. Срещата бе договорена още през септември 2015 година, когато „панагюрци“ бяха „на гости“ на „Екип 254“ в Кърджали.

Изнесеният семинар даде възможност на червенокръстките от „Артекс“ да преминат едно по-продължително обучение и общуване с доброволците от „Екип 254“ , а на всички участници -да усетят възрожденския дух на Панагюрище и Копривщица.

Семинарът се организира в рамките на утвърдената от ОС на БЧК – Кърджали годишна календарно-тематична програма за обучение.

%d1%81-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d1%8f %d1%81-4 21102016-%d1%81-3 21102016-%d1%81-2 21102016-%d1%81-1

 

септември 2014- Екип 254

Традиционните пътувания на панагюрските доброволци на БЧК „ На гости при колеги “ даде възможност и на кърджалийския доброволен „Екип 254“ да усети заряда на тези доказали се с делата си усмихнати и позитивни хора.

На 30 септември в залата на ОС на БЧК -Кърджали панагюрци, водени от координатора Павлина Дундарова , бяха посрещнати от  доброволците от Екипа и Жана Чакърова-Шукерска –директор на Секретариата. Домакините презентираха своята дейност през годините и официалният обмен на опит премина в емоционална среща, която засили интереса и на двете страни към наложените добри практики в доброволческата им дейност.

Намерили нови приятели и съмишленици в Кърджали,     доброволците от Панагюрище   получиха признание и пожелания за нови успехи и срещи и посетиха Регионалния исторически музей в града.

 кърджали-обмен (1)     кърджали-обмен (2)

 

Кампании

След покриване на нуждите на всички социални заведения в Кърджали и Момчилград до края на месец август ОС на БЧК –  Кърджали  преустанови акцията си за набиране на минерална вода и се присъединява към призива на НС на БЧК за  подпомагане на пострадалото от  наводненията население на област Враца.

В офиса на БЧК в Кърджали, ул. «Отец Паисий» № 8, бл. 1, тел.0361/65109 се приемат дарения от граждани и фирми  на консерви, бисквити, кроасани,  почистващи и дезинфектиращи препарати всеки работен ден от 8 до 17 часа.

Семейства Войнови и Стоеви дариха първите продукти на стойност 160,00 лева.

Финансови средства могат да се внасят в касичка на ЧК в Кърджали, на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори, по банков път и on-line на сайта на организацията. Вече са постъпили първите 70 лева от двама наши съграждани.

Желаещите да дарят вече имат още една възможност. Активиран етелефонен номер 090051255 от фиксираната мрежа на VIVACOM. Всяко набиране е на цена 0.99 лв без ДДС.

Във връзка със замърсеността на водата за пиене в Кърджали и Момчилград на 31 юли 2014 година ОС на БЧК – Кърджали по молба на областния управител – г-н Бисер Николов, отправи апел към граждани и фирми за дарения от минерална вода , предназначена за настанените в социалните заведения и ползващите предоставяните от тях услуги на територията на двете общини. Кампанията продължи 8 дни , през които шестдесет и шест наши съграждани дариха 1530 литра минерална вода. „Нова трейд“- фирмата производител на изворна  минерална вода „Бачково“ предостави 22 680 литра вода, което даде възможност да бъдат подкрепени и пациентите на Държавна психиатрична болница и МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски “ в Кърджали. Общо в кампанията бяха подпомогнати децата от Дневните центрове за деца с увреждания „Надежда“ -Кърджали и „Дъга“ – Момчилград, ДМСГД, ЦНСТ “ Детска мечта“и възрастните хора от ЦСРИ за хора със зрителни увреждания „Недялка Камбурова“, с психични проблеми “ Орфей“, Дома за стари хора и Хосписите „Червен кръст“ и „Добролюбие“. Всички заведения бяха заредени с вода, която ще покрие нуждите им  до края на месец август. Раздадени са 22 860 литри, проведени са разговори с ръководството на минерална вода „Девин“, което изрази готовност за включване с дарение при нужда.

Darenie_voda_Kardzhali (2)Darenie_voda_Kardzhali (4)

През месец юни 2014 година Български Червен кръст стартира национална кампания за подкрепа на пострадалите от наводненията в страната. Активиран бе кратък номер 1466 към всички мобилни оператори за набиране на финансови средства, чрез изпращане на благотворителни SMS-и и бе открита специална банкова сметка. Чрез  Областния съвет на БЧК-Кърджали  шестима наши съграждани дариха 535,00 лева, които бяха преведени в националната дарителска сметка на БЧК.

Екип 254

По повод Великден – 2014 за седма  поредна година  петнадесет доброволки от „Екип 254” реализираха  пълноценно поредната си  традиционна Великденска кампания, която протече под мотото „От хората за хората-2014“. Тази година като партньор и дарител в благотворителната акция участваха и 76 служители на РЦ 112–Кърджали, който проведе и съпътстваща информационна кампания, насочена към подпомогнатите  86 възрастни и самотни хора и 14 социално уязвими  семейства. Благодарение и на 9 юридически  лица бяха набрани средства и хранителни продукти в размер на 2046,20 лева.  Доброволците на „Екип 254” на ОС на БЧК са отработили по време на кампанията общо 130 часа доброволен труд.

За първа година и в община Джебел доброволци на БЧК при читалище „Христо Смирненски“ зарадваха с хранителни пакети 10 самотни  живеещи пенсионери от своя град с пожелания за здраве и спокойни старини.

Инициативите се осъществяват благодарение на традиционни дарители, и приятели на Екипа:

  • «Ветекс»;
 • «Ангротех;
 • ВиК;
 • «Европартнер»;
 • «ЛевИнс» ;
 • ЕТ «Роси- Росица Овчарова»;
 • «Орфей- Кърджали»;
 • «Алкомерс»;
 • «Формопласт»;
 • Областна дирекция „Земеделие“;
 • Цвета Караянчева – народен представител

 БМЧК

С разрешение на Пловдивския Митрополит Николай на Цветница – 2014  пред православните храмове на Кърджали – “ Св. Георги“ , „Сретение Богородично“ и Св. Йоан Предтеча“  стотици кърджалийци се включиха в кампанията на младите червенокръстци, като фондонабирателната им кампания завърши с резултат от 1365,48  лева. Средствата се отчитат в областния фонд „Милосърдие“. Наличността във фонда към 30.06.2014 година е 4 869,33 лв., като с решение на ОС  на БЧК през първото полугодие на 2014 година са подкрепени  двама нуждаещи се граждани с общ размер на отпуснатата помощ – 1 000 лева, предназначени за скъпоструващо лечение.

Великден-2014 (2) Великден-2014 (1)

Наситен със срещи и положителни емоции премина Европейския ден за солидарност между поколенията в Дома за стари хора – Кърджали. Тази година той съвпадна с вълнението около предстоящите великденски празници. Абитуриентите от ПГ по туризъм „Ас.Златаров“ – Кърджали, с ръководител Елена Михайлова, приготвиха дребни сладки заедно с възрастните хора в Старческия дом. А учениците от V-тите класове на СОУ „Йордан Йовков“ и ІІІ клас на СОУ „Отец Паисий“ посетиха възрастните хора и ги почерпиха с лакомства, закупени със събрани от децата средства.
Фондация „Лале“ и сдружение „Жени за жени“, представлявани от ученици от СОУ „Владимир Димитров-Майстора“ проведоха среща-разговор и приятно изненадаха старите хора с кратка литературно- музикална програма.

dobrovolno2

    

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 13 =